Logo Gemeente Rotterdam

Bodemvondsten

Homepage Objecten

Ontdek de vondsten

Doorzoek de archeologische collectie! Deze zoekmachine omvat ongeveer 5000 voorwerpen en blijft elk jaar groeien. De vondsten dateren van duizenden jaren geleden tot aan het bombardement van Rotterdam in 1940.

Klik op de knop ‘Filter resultaten’ en type een zoekterm in en/of gebruik de filters om de resultaten te krijgen waar je naar zoekt. De zoekresultaten kan je ook sorteren op tijdsvolgorde.

Fragment

Vier stukken ijzer met leer vastgemaakt met klinknagels. Mogelijk van harnas overtrokken met leer.

Klok Klok icoon
1250 tot 1450

Maliën

Ijzeren maliën, mogelijk brayette (maliën-broekje). Waarschijnlijk maliën kraag (aventail) die aan de onderrand van een bascinet (helm) bevestigd heeft gezeten door middel van een leren strip en verveilels (oogjes aan de helm waardoor een koord gehaald kon worden).

Klok Klok icoon
1300 tot 1500

Fragment

Lange plaat met twee plaatjes vastgemaakt met klinknagels. Een plaat bevat twee (mogelijk drie) gaten voor klinknagels. De andere plaat bevat drie gaten en een gesp van koper/messing.

Klok Klok icoon
1300 tot 1450

Pantserhandschoen

IJzeren fragmenten van een pantserhandschoen van het zandloper-type. De fragmenten hebben meerdere ronde gaatjes waar klinknagels in hebben gezeten. Ook zijn nog twee ijzeren klinknagels met sierringen aanwezig.

Klok Klok icoon
1300 tot 1400

Schouderstuk

Ijzeren schouderstuk van harnas. Geribte plaat met een lamel eronder geklonken. Waarschijnlijk in Kastenbrust stijl vervaardigd.

Klok Klok icoon
1350 tot 1500

Knokkelplaat

Ijzeren knokkelplaat van een harnashandschoen. Aan de binnenkant zijn twee klinknagels te zien. Over de breedte loopt een richel.

Klok Klok icoon
1350 tot 1400

Pantserhandschoen

Ijzeren harnashandschoen van het zandloper type. Over de pezen van de vingers en de manchet lopen rijen met veel ijzeren klinknagels. Ook los fragment.

Klok Klok icoon
1350 tot 1550

Pantserhandschoen

IJzeren fragmenten van pantserhandschoen van het zandloper-type. De drie fragmenten tellen in totaal 15 ijzeren klinknagels met bolle kopjes.

Klok Klok icoon
1350 tot 1420

Brigandineplaat

IJzeren plaatjes van een brigandine of ‘coat-of-plates’ (de voorganger van een brigandine). Deze vijf plaatjes hebben in totaal resten van 9 klinknagel en 3 gaatjes waar deze ook hebben gezeten.

Klok Klok icoon
1350 tot 1450

Schouderstuk

Schouderstuk van harnas. Fragment bestaande uit 3 aaneengeklonken platen.

Klok Klok icoon
1400 tot 1600

Maliën

Ongeïdentificeerd maliën voorwerp. Gemaakt van ijzeren, geklonken ringen. Ringen hebben een ronde diameter (ca. 1mm diameter) en zijn één door vier bevestigd (1-4). De ringen zijn veelal ietswat ovaal (ca. 1cm buitendiameter, ca. 0.6 binnendiameter). Het voorwerp lijkt geen consistente lap te zijn, maar veelal strengen van ringen. Grotendeels losse ringen en gecorrodeerde klompen van ringen.

Klok Klok icoon
1400 tot 1500

Brigandineplaat

Deel van ijzeren brigandine plaatje met vijf klinknagels. Het plaatje is in een ronding gebogen en vertoond mogelijk resten van vertinning van het oppervlak.

Klok Klok icoon
1425 tot 1475

Rondeel

IJzeren rondeel, harnasonderdeel dat bescherming biedt aan de oksel, vormgegeven and vijf-bladerige bloem met 0.5cm diameter gat ter bevestiging aan leren riempje met klinknagel. Materiaal is 1mm dik, afgezien van reliëf.

Klok Klok icoon
1450 tot 1500

Brigandineplaat

IJzeren brigandine plaat met sporen van vertinning. In het plaatje zitten resten van 3 klinknagels en gaatjes voor 2 meer. De klinknagels hebben bolle kopjes.

Klok Klok icoon
1450 tot 1530

Brigandineplaat

IJzeren brigandine plaatjes, drie stuks, elk met zes ijzeren klinknagel met platte kop. De schacht van de klinknagels is ca. 2.5mm in diameter en de kop is ca. 5mm in diameter.

Klok Klok icoon
1490 tot 1550

Brigandineplaat

16 ijzeren plaatjes. In elk plaatje zit een gat voor bevestiging. De plaatjes hebben in de voering van een gewatteerde wambuis gezeten. In het Engels heet dit harnasonderdeel voor het torso een ‘jack (of plates)’. De plaatjes zorgen voor een kogelwerende bescherming.

Klok Klok icoon
1550 tot 1625
Meer objecten laden