Over Archeologie Rotterdam
Archeologie Rotterdam is in 1960 opgericht als Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR). Het is de oudste gemeentelijke archeologische dienst van Nederland! Sinds de oprichting is er veel onderzoek uitgevoerd, waarbij talrijke bijzondere vondsten zijn gedaan. Al die vondsten vertellen een verhaal over de bewoning in en rond Rotterdam. Ben je benieuwd naar het Rotterdamse verleden? Wij geven regelmatig lezingen, bezoeken scholen, geven publieksboeken en nieuwsbrieven uit en realiseren permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Kijk voor meer informatie op onze website.
Van bodem naar publiek
Voordat er graafwerkzaamheden in de gemeente starten, bijvoorbeeld bij de aanleg van sloten of een parkeergarage, kijken de Rotterdamse archeologen eerst of er resten uit het verleden in de bodem aanwezig zijn. Dit kan gaan om ‘structuren’, zoals dijken, fundamenten van huizen of kasteelterreinen, maar ook om diverse voorwerpen.
Als het onderzoek is gedaan en de resultaten in een rapport zijn vastgelegd, gaan de vondsten naar het gemeentelijk archeologisch depot. Hier worden ze opgeslagen en stabiel gehouden, zodat ze niet verder kunnen beschadigen. Maar dit is niet het eindstation. De voorwerpen delen we met bewoners en bezoekers van Rotterdam in tentoonstellingen en nu ook via deze website.
In totaal maken meer dan tienduizenden bodemvondsten deel uit van de Collectie Rotterdam. Van deze vondsten zijn er zo’n 5000 aangemerkt als ‘bijzonder voorwerp’ en die kunt u op deze website raadplegen.