Logo Gemeente Rotterdam

Bodemvondsten

Homepage Gemerkte voorwerpen

Gemerkte voorwerpen

Net als tegenwoordig werden in het verleden voorwerpen van merk voorzien. Soms kan het gaan om een eigendomsmerk, zodat iedereen wist aan wie een object toebehoorde. Een voorbeeld is deze vroeg 17e-eeuwse zilveren hoofdnaald, of de 15e/16e-eeuwse messing vingerring die van een huismerk is voorzien.

Merktekens van ambachtslieden

Ook ambachtslieden brachten regelmatig merken aan op hun producten. Voorbeelden zijn de merken op tabakspijpen en op tinnen lepels. Rotterdam heeft in de 17de eeuw verschillende tabakspijpenmakers gekend. Veel van hun producten zijn gemerkt, vaak met de initialen van de pijpenmaker. Een voorbeeld is deze pijp met het merk AD, gemaakt door de Rotterdamse pijpenmaker Andries Daniels. Dit merk werd gezet in de periode 1650-1670.

Ook de tinnegieters merkten hun producten. Een voorbeeld is deze tinnen lepel die in de bak gemerkt is met de gekroonde roos en de initialen HI’, die verwijzen naar de Rotterdamse tinnengieter Harman Jacobss (werkzaam tussen 1602 en 1613). Soms werd een tinnen lepel door de gebruiker ook gemerkt en vinden we dus een makers- en een eigendomsmerk op het voorwerp.

Merken van alle tijden.

Hoofdnaald

Zilveren hoofdnaald. Gegraveerde bladranken op voor- en achterkant. Merk op achterkant: fleur de lis en eigendomsmerk W P.

Klok Klok icoon
1600 tot 1650

Lepel

Tinnen paardenhoeflepel. Versierde steel, eindigend in een paardenhoef. Steelaanzet: naald. Merk op achterzijde bak: leeuw, G, stadswapen en .. . Eigendomsmerk: H H B.

Klok Klok icoon
1625 tot 1675

Suikerschep

Zilveren suikerschep met kroon en krasversiering aan handvat. Merken: – Gehaltemerk: lopende leeuw met 2: 1814-1953. – Kantooraanduidende merken: Hoofd met K: 1906 en later. – Jaarletter: Simpele ‘S’: 1928. – Meesterteken: PB6 in kader van dienstkring Schoonhoven.

Klok Klok icoon
1928 tot 1928

Lakenlood

Lakenlood. Vz.: wapen van Rotterdam. Kz.: 1565.

Klok Klok icoon
1565 tot 1565

Kwaliteitsmerken

Ook waren er kwaliteitsmerken. Zo werden zilveren voorwerpen van een merk voorzien die het zilvergehalte garandeerde. Maar ook andere zaken werden van een keurmerk voorzien. Zo zijn er de lakenloden. Een laken- of textiellood werd op verschillende momenten bij het productieproces van laken (geweven wollen stof) aangebracht als kwaliteitsmerk. Er zijn loden met lengteaanduiding, verfloden en staalloden die de kwaliteit van de geverfde stof aanduiden. Afgebeeld is een 17de-eeuws staallood, voorzien van het stadswapen van Rotterdam.