Logo Gemeente Rotterdam

Bodemvondsten

Homepage Objecten

Ontdek de vondsten

Doorzoek de archeologische collectie! Deze zoekmachine omvat ongeveer 5000 voorwerpen en blijft elk jaar groeien. De vondsten dateren van duizenden jaren geleden tot aan het bombardement van Rotterdam in 1940.

Klik op de knop ‘Filter resultaten’ en type een zoekterm in en/of gebruik de filters om de resultaten te krijgen waar je naar zoekt. De zoekresultaten kan je ook sorteren op tijdsvolgorde.

Zonnewijzer

Ivoren zakzonnewijzer. De oorsprokelijke grootte van de zonnewijzer bedroeg waarschijnlijk 6 x 6 cm. Gezien de gaatjes aande onderkant van de afleesplaat kon deze afgedekt worden met een dekseltje. Mogelijk zat in het deksel een spiegeltje. De Romeinse cijfers 7 t/m 12 zijn namelijk in spiegelbeeld weergegeven. De achterkant van de afleesplaat is versierd met ondermeer een klein hoofdje.

Klok Klok icoon
1500 tot 1550

Zonnewijzer

Draagbare klapzonnewijzer. De zijde met de hulpwijzerplaat en de messing vergulde schijf werd gebruikt ter bepaling van de maandelijkse verlating van het maans-culminatiepunt (maanmiddag). In simpele taal: werd gebruikt om het dagelijkse hoogste punt van de maan te bepalen. De andere zijde toont normale zonnewijzerplaat, namelijk het gedeelte van 11 tot 2 uur.

Klok Klok icoon
1575 tot 1625
Meer objecten laden